ΠΕΙΡΑΜΑ "Το Ηφαίστειο"

Κατά την διάρκεια του μαθήματος stem, υλοποιήθηκε το πείραμα «Ηφαίστειο». Διαπιστώθηκε ότι η αντίδραση που πραγματοποιείται κατά την "έκρηξη" του ηφαιστείου μας δεν είναι τίποτε άλλο από την αντίδραση του ξυδιού (οξικό οξύ) με τη μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο). Το ξύδι είναι όξινο λόγω του οξικού οξέως που περιέχει (ρΗ<7) και έτσι τελικά αντιδρούν μεταξύ τους με μια αντίδραση που λέγεται εξουδετέρωση. Οι φυσαλίδες που δημιουργούνται είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ).Οι φυσαλίδες είναι πιο βαριές από τον αέρα, γι' αυτό το διοξείδιο του άνθρακα συλλέγεται στην επιφάνεια του ποτηριού ή ξεχειλίζει. Επιπρόσθετα, σαπούνι προσθέτουμε έτσι ώστε η τελική υφή της "λάβας" που θα δημιουργηθεί να είναι πιο παχύρευστη και όχι απλά με φυσαλίδες. Οι στόχοι του πειράματος είναι να έρθει το παιδί σε επαφή με την πειραματική διαδικασία, να κατανοήσει την έννοια της χημικής αντίδρασης εμπειρικά και να διακρίνει τα οξέα και τις βάσεις και πώς αυτά αντιδρούν.

ΥΛΙΚΑ:

 1. 1 ταψί
 2. Αλουμινόχαρτο
 3. 2 γυάλινα δοχεία
 4. 1/2 κουτί σόδα
 5. Υγρό σαπούνι
 6. 50 ml ξύδι
 7. Υγρή κόλλα
 8. 1 κουτάλι του γλυκού χρώμα ζαχαροπλαστικής
 9. 1 ξύλινο κουτάλι
 10. Νερό
 11. Καφέ χαρτί μέτρου

Το ΠΕΙΡΑΜΑ >>>>

ΚΔΑΠ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

ΈΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ & ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΚΔΑΠ July 2020 for site small2Για τα παιδιά 5 - 12 ετών.  Στις ηλικίες αυτές η γνώση έρχεται μέσα από δράσεις-παιχνίδια. Διαθέτοντας όλα τα σύγχρονα μέσα, τα παιδιά θα απασχολούνται δημιουργικά χωρίς πίεση και άγχος.

Για μαθητές από Α' έως ΣΤ' Δημοτικού, διάβασμα  για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, σε ένα 2ωρο πρόγραμμα. Με την επίβλεψη δασκάλων μαθαίνουν να οργανώνουν και να αξιοποιούν το χρόνο τους. Επίσης με εκτενή χρήση υπολογιστών και διαθεματικής e-learning πλατφόρμας για αποτελεσματική και σύγχρονη εκπαίδευση.  Στη συνέχεια και αν το επιθυμούν, μπορούν να χαλαρώνουν με χορό, γυμναστική, πληροφορική και ρομποτική και άλλες δραστηριότητες ανάλογα με τις ομάδες που δημιουργούνται.  

Βασικοί άξονες των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι…

 • Η απαλλαγή των γονιών από το άγχος του διαβάσματος των παιδιών τους.
 • Η συνεργασία και η κοινωνικοποίηση των παιδιών.
 • Η άσκηση του γραπτού και του προφορικού λόγου.
 • Η άσκηση του σώματος με γυμναστική και χορό.
 • H ανάπτυξη καλλιτεχνικής  έκφρασης.

Στα ΚΔΑΠ των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος  μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΪΕΣ για τις / τους δικαιούχους ΕΣΠΑ

Η ενημέρωση αυτή αφορά μόνο γονείς που είναι δικαιούχοι voucher ΕΣΠΑ.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας, φέτος, η αντιμετώπιση όσον αφορά την προτεραιότητα εγγραφής στο ΚΔΑΠ είναι η ακόλουθη:

 1. Παιδιά που έχουν μικρότερο αδελφό/αδελφή στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό μας σταθμό.
 2. Παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα Αγγλικών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Πλάτωνος
 3. Παιδιά που ήταν εγγεγραμμένα στο ΚΔΑΠ τη σχολική περίοδο 21-22 και συνεχίζουν
 4. Παιδιά που είναι εγγεγραμμένα την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο και συνεχίζουν τη περίοδο 22-23.


Για ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις και για αποφυγή συνωστισμού και ταλαιπωρίας, από φέτος δεχόμαστε e-mail στο ειδικά διαμορφωμένο e-mail espa@platonos.gr με θέμα ΕΣΠΑ και με επισύναψη του voucher και ως κείμενο την τάξη που θα φοιτήσει το παιδί το Σεπτέμβριο (για να γίνει η κατανομή τμημάτων στη ρομποτική) και 2 τηλέφωνα επικοινωνίας. Αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία αυτά, δεν θα είναι δυνατή η κατανομή στη σωστή κατηγορία. To e-mail πρέπει να αποσταλεί όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει ώρας αποστολής. Οπωσδήποτε πρέπει να το έχουμε παραλάβει πριν τις 07:00 το πρωί της 31/08/22. Μέχρι τις 7:30 θα σας έχουμε απαντήσει για την παραλαβή του e-mail σας.

Για τις περιπτώσεις που δεν έχουν αποσταλεί e-mails θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει ώρας προσκόμισης του voucher.

Επίσης την Τετάρτη 31/08/22 από τις 10:00 μέχρι τη 13:00 μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.